Tandläkare - ett historiskt yrke

Det är alltid fascinerande att ta del av olika yrken och den historia som dessa har. Många av de yrken vi ser idag har anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden och som egentligen funnits - och behövts - genom alla tider. Det primära i detta handlar om en uppenbar detalj. Så länge mänskligheten funnits på vår jord så har vi också drabbats av sjukdomar av olika slag, vi har drabbats av skador och andra åkommor som krävt medicinsk hjälp. Därför har det också funnits läkare och folk som skaffat sig kunskap om människokroppen i syfte att kunna behandla olika typer av skador/sjukdomar. Med varierande resultat givetvis.

Tänder och tandvård är inget undantag. Faktum är att man hittat en tandläkarborr i Egypten som har över 5500 år på nacken och som användes för att borra enkom i tänder. Det är ett tecken på att tandskador alltid funnits och att man också på ett tidigt stadie fann lösningar på detta. Lösningar som varit väldigt varierande och väldigt kulturella sett ur ett längre perspektiv.

I många kulturer så har onda tänder behandlats genom den inte alltför sofistikerade och inte alls vetenskapligt vedertagna behandlingen magi. Här törs man nog gissa på att smärtan i många fall kvarstod hos patienten efter avslutad behandling.

Den påläste och allmänbildade känner till Hammurabis lag och hur hans system kring Öga för öga, tand för tand utgjorde lagboken. Det få vet var att han var bland de första att inse värdet av tänder och att han tydligt reglerade hur mycket en tandläkare fick ta ut i arvode. Och: det fanns även tydliga regler om ett lämpligt straff för en tandläkare som utfört en felbehandling…

Tandläkare i Stockholm var kvacksalvare

Det kan vara lätt att slå sig för bröstet här och tro att Sverige är ett föregångsland gällande tandvård, munhälsa och tandläkare. Vi är det numera - med en tanke på den effektiva vård och det system gällande fri tandvård upp till 23 års ålder - men vi har inte alltid varit det. Långt därifrån.

Det finns en historia som handlar om medeltidens Stockholm där tandläkare kunde sitta i hörnet av Stortorget och locka kunder genom att utlova smärtfria utdragningar av tänder. På samma sätt som i andra gatu-lurendrejerier så användes ofta en yngre medhjälpare som också, av en händelse, fungerade som första kund.

Väl sittande i stolen så drogs en tand ut och pojken gav inte ifrån sig ett enda pip. Något som i första hand berodde på att pojken i fråga inte blivit av med någon tand utan där tandläkaren stolt visade upp en gammal sådan som pojken haft liggande i munnen. Kön ringlade sig ofta lång fram till tandläkaren efter den här lilla uppvisningen och folk ville få sina onda tänder utdragna - helt smärtfritt - i stora led.

Vid varje behandling så spelade en tredje medhjälpare högt på en trumma och som ett trollslag så hördes inte heller något av de skrik som patienterna gav ifrån sig. Kort och gott: det handlade om rena kvacksalvare och avancerade lurendrejerier - inte alls långt ifrån den magi som användes i andra kulturer. Men, med en tydlig skillnad. I Stockholm så avled folk som en följd av detta då tandläkaren sällan brydde sig om att rengöra sår eller tvätta sina instrument; något som ledde till svåra blodförgiftningar. Föregångsland var det…

Historien upprepar sig - men precis tvärtom

En viktig sak som ofta glöms bort i samband med tänder och tandläkare är att många verkar tro att alla gick omkring med stora luckor i munnen. Visst, det förekom sjukdomar och visst hade man sämre tänder då än nu. Men, det var bättre än vad många tror. Faktisk så var det så att gemene man hade bättre kvalitet på sina tänder än vad den rikare adeln hade. Deras sug efter konfektyr och allehanda sötsaker satte sina spår och tog ut sin tullavgift i munnen och i form av dentala skador. Den vanliga, fattiga arbetaren hade nötta tänder - men inga skador som en följd av för söt kost.

Idag är det tyvärr tvärtom. Många tandläkare i Stockholm och Solna har slagit larm om att fattigare barn i en större utsträckning drabbas av kariesangrepp. Idag så har rika råd att äta nyttig och hälsosam mat, detta medan de fattiga får köpa mat med mycket socker, transfetter och sötningsmedel.Här måste vi agera och göra skillnad. En utmaning för hela samhället och inte enbart för tandläkare.

3 Nov 2018

Scandic Victoria Tower