Är din antika möbel värd att rädda?

Frågan i rubriken kan ses ur olika perspektiv. Om du har en gammal dansk designklassiker i din ägo - säg en stol från Arne Jacobsen; en Grand Prix - är då denna värd att laga. Går den överhuvudtaget att laga? Vi kan säga att det lossnat en bit från sitsen där en spricka kommit att synas ganska rejält och där du vill anlita en snickare för att limma - eller på något annat sätt - fixa din stol: finns det ett värde i detta? Ja, det är klart att det finns. Men, det handlar ofta om ett mer funktionellt sådant. Skulle du anlita en snickare i syfte att sälja stolen dyrt så kan det bli svårare.

Faktum är nämligen att många hellre - konstigt nog, kan man tycka - ser att en sådan stol har kvar alla sina skavanker och skador snarare än att de lagats. Om du skulle lämna in din stor för värdering så kan priset faktiskt vara lägre. Men, ur ett personligt perspektiv så kommer du, naturligtvis, ha mer användning av din stol om en snickare lagt sin hand på den än om du använder den i dess nuvarande, skadade skick.

Vi ska även tillägga att en sådan stol inte är speciellt kostsam - i jämförelse med andra - och att du kanske kan få mellan 2-4000 kronor för den. Där kanske du inte är ute efter pengar i första hand: du vill snarare ha en snygg, designklassiker som går att använda.

Rör inte äldre möbler utan att värderat dem först

Om det kommer till andra möbler dock så bör man vara mer försiktig. Om du kanske skulle äga en fåtölj från samma designer - exempelvis Ägget - så bör du först låta värdera denna innan du gör något typ av ingrepp. Detsamma kan sägas om du känner osäkerhet kring ett föremål av äldre modell. Där kan ett ingrepp från en snickare eller en möbeltapetserare vara riktigt ödesdigert.

I och med att det är lättare att värdera föremål och möbler idag - på bland annat Bukowskis i Stockholm och på Auktionsverket så erbjuds du som kund gratis värdering via nätet. Det innebär att du kan fotografera möbeln ur olika vinklar, skicka bilderna och direkt få svar om värde, ursprung och ålder.

Genom detta så slipper du definitivt att stå med nesan om att du har en möbel som varit värd en ansenlig summa, men som numera är värdelös (nåja, allting är relativt) på grund av att du reparerat den. Ibland kan det fula vara mer värt, det är ett råd att ta med sig.

Låt en snickare hjälpa dig

Med allt detta sagt; om du har en möbel som du verkligen älskar och vill använda så ska du naturligtvis göra det också. Många snickare har goda kunskaper om hur man renoverar och restaurerar äldre föremål och där dessa kan bli som nya igen rent funktionellt - men där man ändå kan behålla äktheten och känslan som föremålet i fråga samlat på sig i form av patina.

Men, se till att du verkligen kollar upp möbeln innan. Du kommer att ångra dig annars. Att sitta i en fåtölj som kunde varit värd 100.000 kronor i befintligt skick kommer inte att göra den speciellt skön och lättsutten.

Här finns en snickare du kan anlita: http://www.stockholmsnickare.nu.

20 Sep 2018

Scandic Victoria Tower