Att göra sin egen parkett

Uppdaterad: 2 februari 2021

Med dagens material kan man skapa helt egna golv. Även om tjockleken eller bredden inte stämmer ihop går det att pussla ihop ett mönster. Sedan avslutar man med golvslipning och ytbehandling.

Ett parkettgolv består av en mängd olika små träskivor som limmats ihop till en större platta. På det sättet lägger man parkett nästan som ett pussel. Eller som klinker. Men det går att själv pussla ihop golv precis enligt ens egna önskemål. Kanske som olika former eller färgskiftningar. Ett populärt mönster är kompassen. Och det finns till och med speciella golv som ger möjligheten att lägga dessa mönster. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra med ett golv.

Att själv skapa sitt golv är inget att vara orolig för eftersom det finns medel som man kan fylla upp springor med. Men den stora räddaren som möjliggör alla kreativa tankar heter golvslipning. Den räddar ifall man får ytan ojämn eller om materialet är av olika tjocklek. Men den skapar även en helhet som man sedan kan måla eller behandla precis som man önskar. Har man redan valt exempelvis olika slags trä så kommer ett ofärgat lack efter slipning skapa magi.

Följa rätt metod

När man utför en golvslipning i Stockholm är det viktigt att ta hänsyn till materialet som ska slipas. Anlitar man ett företag så kan man känna sig säker på att det blir enligt planerna. Men om man väljer att själv prova sig på det så bör man vara noggrant förberedd. Via uthyraren av slipmaskinen kan man få all information man behöver. Men det finns även många filmer och instruktioner som man kan leta upp på internet. För bästa resultat bör man noga studera hur man ska röra golvslipningsmaskinen över golvet. Men även vilket slags slipskiva som ska användas.

Damm och utrustning

Idag finns det golvslipningsmaskiner som har en dammsamlare på sig. Det innebär att det inte kommer spridas lika mycket damm i luften som utan. Men fast det blir en markant skillnad så bör man ändå utrusta sig som om det skulle damma som förut. Täck gärna in rummet som ska slipas genom att sätta byggplast i alla öppningar. Den som slipar ska också använda sig av skyddsglasögon samt andningsmask. Och för att inte golvet ska få märken så ska man använda mjuka skor med ett skoskydd över. Risken är annars stor att den ömtåliga och slipade ytan får märken av sulorna.

27 Aug 2020

Scandic Victoria Tower