Byta till nya golv eller bevara de gamla?

Finns det något vackrare än ett massivt golv av ek eller en stilren fiskbensparkett där varje stav ligger perfekt i förhållande till nästa? Golv är vackra och de har en förmåga att både höja och sänka intrycket av ett rum. Det många inte tänker på är att golv också - särskilt äldre sådana - handlar om ett gediget hantverk och som är resultatet både av hårt slit och av ren yrkeskunskap.

Det är också därför som vi anser att man ska tänka både en- och två gånger kring sitt golv. Tycker man att det börjar se väl nött och väl slitet ut så kanske man ska överväga ett annat alternativ än att låta en golvläggare byta ut det.

"Ett äldre golv kan bevaras genom en golvslipning. En golvläggare gör det till en bråkdel av vad ett nytt golv kostar. Den efterföljande ytbehandlingen ge både skydd och ett vackert intryck."

Vi anser nämligen att detta sker lite lättvindigt och utan eftertanke. Många ser ett ett slitet golv - men man ser inte den inneboende potential och skönhet som finns under den slitna ytan. Att ett golv tar skada är inte alls konstigt sett till vilken tyngd vi dagligen lägger på det - våra kroppar och möbler - och vilket slitage som drabbar golvet i fråga - vi tappar saker, barnen kanske leker med bilar, en stol repar, vatten kommer in utifrån och någon oförsiktig gäst kanske går in med höga klackskor.

Allt detta gör att det översta lagret blir nött på golvet och att detta i din tur gör att smuts och damm får fäste - ett äldre golv ser därmed direkt utslitet ut. Där kan en billigare aktion än ett renodlat golvbyte vara en bättre lösning. Nämligen att låta en golvläggare genomföra en golvslipning.

En golvslipning ger bättre effekt

Om en golvslipning är möjlig att genomföra - det krävs av naturliga skäl tillräckligt djup på golvet - så är det ett bättre alternativ i de flesta fall. Men, man bör låta en golvläggare sköta det. Detta säger vi av den anledningen att det är svårt att lyckas om man aldrig har slipat ett golv förut. Maskinen är tung - kan väga närmare 80 kilo - och det kan vara knivigt att få till en jämn rytm utan avbrott. Varje gång du stannar så slipar du lite mer på just det stället och golvet blir i och med detta ojämnt.

En golvläggare kostar heller inte så mycket pengar då tjänsten är rot-berättigad och där du således kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden.

Välj ytbehandling efter vilket intryck du vill ge

Det du däremot kan vara med och bestämma är vad som sker efter att golvslipningen är utförd. Ytbehandlingen är själva kronan på verket och det som ger golvet den slutliga touchen. Primärt finns tre stycken populära alternativ inom ytbehandling - lack, hårdvax och olja.

De två första alternativen ger ett bättre skydd, men kan kännas väl glansiga. Olja däremot ger sämre skydd men skänker mer värme och harmoni till ett rum. I och med att du ska vara noggrann med skydd för att golvet ska hålla så kan du exempelvis be din golvläggare använda olja i ditt vardagsrum i Stockholm medan rum där mer slitage sker - hallen och lekrummet - kan ytbehandlas med lack eller hårdvax.

Det finns även möjlighet att färga ett äldre golv genom så kallad pigmentering. Är du trött på ditt gamla trägolv i Stockholm så kanske lite färg kan pigga upp? Välj i så fall en golvläggare som uttalat har detta som specialkunskap.

Läs mer här.

24 Feb 2018

Scandic Victoria Tower