Kontrollera luften med en OVK-besiktning

Att ha tillgång till bra luft är nog något av det viktigaste vi har. Därför är det tur att det kom en lag att om man behöver göra en OVK-besiktning i byggnader.

För olika byggnader finns det olika krav. Som tur är idag så måste man kontrollera ventilationen i en del byggnader. Du väljer själv hur du gör i din egen villa. Men du som har en fastighet som hyrs ut måste kontrollera att hela systemet fungerar. Detsamma gäller för både skola och sjukhus.

Anledning till det är egentligen ganska självklar. Dålig luft påverkar en väldigt negativt. Man har inte samma koncentrationsförmåga, man kan bli trött och illamående, få huvudvärk och så mycket mer. Luften är alltså otroligt viktig för välmåendet och ett bra liv. Därför finns det också lagar att man måste följa gällande OVK-besiktning.

Vad är en OVK-besiktning?

För många kan OVK vara ett okänt ord, men för den som äger en fastighet är det något man känner till. Annars bör man lära sig om det nu. OVK står för obligatorisk ventilationskontroll, och det är just vad den är. En obligatorisk kontroll av ett befintligt ventilationssystem.

Har ni till exempel en BRF så har ni också hand om fastigheter. Då behöver ni ha koll på hur ofta man ska göra en OVK-besiktning i er BRF. Tänk på att välja en besiktningsman med K-behörighet som utför den. När byggnaden har blivit besiktad så får ni ett intyg som visar att det är gjort i den byggnaden.

14 Oct 2022

Scandic Victoria Tower