Renovera dina fönster – släng dem inte

Det finns idag mängder av fönster som byts ut, helt i onödan. Faktum är att i många av fallen hade en fönsterrenovering enkelt kunnat rädda dem. Att de slängs blir ofta inte bara dyrare för ägaren, utan innebär också en onödig miljöpåverkan och belastning på landets sopstationer. Flera personer har motsatt sig det här, bland annat ordföranden för Naturskyddsföreningen i Stockholm (mer om detta längre ned i texten).

Vad kostar en fönsterrenovering?

Vad det kostar skiljer sig naturligtvis en hel del åt. Ofta tenderar firmor i storstäder (Stockholm, Göteborg, Malmö till exempel) ha lite högre priser än firmor på landsbygden. Med det sagt har man bättre möjligheter till prutning i storstäder som Stockholm, just eftersom man kan ställa flera firmors offerter mot varandra.

Priset beror på många faktorer

Det finns flera faktorer som avgör vad en fönsterrenovering kan kosta. Till exempel är typen av fönster något som spelar stor roll i prissättningen. En viss fönstertyp, som är ovanlig i sitt material, sina mått och sin form, kan kosta betydligt mer att renovera än ett PVC-fönster i normal storlek. En hantverkare som har särskild kompetens på fönsterrenoveringar kan kosta allt mellan 650 och 950 kronor att anlita. Dock är det viktigt att komma ihåg att rot-avdraget gäller, vilket drar ner kostanden till mellan 455 – och 665 kronor per timme. Kom dock ihåg att det inte bara är arbetskostnaden du betalar för – utan också materialet. Hur mycket materialet kostar skiljer sig åt, beroende på vilket material ditt fönster är i.

Byta fönster betydligt dyrare

En fönsterrenovering behöver inte kosta alltför många tusenlappar. Ska man däremot byta hela fönster kan man komma upp i många, många tusen kronor som behöver läggas ner. Ibland helt i onödan, dessutom. Ofta kan fönster stå sig bra i många år efter att de först har börjat se lite slitna ut. I sådana lägen kan det vara betydligt bättre att renovera dem, än att faktiskt byta ut dem.

Onödig miljöpåverkan

Att renovera ett fönster kräver betydligt mindre resurser än att byta ut det. En del har trätt fram som tar problemet på särskilt stort allvar. En av dem är Beatrice Sundberg, som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholm. Hon menar i en debattartikel, i Svenska Dagbladet, att tillverkare ofta producerar missvisande reklam, där kunderna uppmanas byta ut fönstren istället för att renovera dem – även fast det egentligen inte behövs. Det finns givetvis olika åsikter om det här, och en VD för en fönstertillverkare svarade med att hon ansåg att Sundberg misstänkliggjorde en hel bransch. Dock bör man med stor säkerhet kunna påstå att många fönster kan renoveras, istället för att bara slängas. För mer information, läs fönsterrenoveringstockholm.com.

6 Dec 2017

Scandic Victoria Tower