Så målar du om gamla staket

Har du också insett att det är dags att måla om staketet för i år? Du är inte ensam om det. Och det är alltid bra att faktiskt måla om INNAN det blir för långt gånget mellan ommålningarna så att träet tar skada, vilket sker lite då och då. Då är det bara att ersätta träbiten med en ny och fräsch trädel. Att ha ett staket i stället för en häck som omgärdar tomten, är mest en smaksak. Inget som varken är för eller emot, egentligen. Ett staket är oftast ett mer effektivt skydd mot till exempel husdjur, vilda djur och andra som har det lättare för att ta sig igenom häckar för att komma tin på tomten. En häck bjuder ofta in alla slags djur, som vill ha någonstans att häcka; fåglar, smådjur och husdjur. Har man till exempel en katt som gärna vill röra sig fritt in och ut ur huset, är en häck lättare att ta sig igenom.

Så ska du förbereda dig

När det är dags att måla om staketet, är det viktigt med grundarbetet, precis som när du målar om hemma. Du kommer att behöva hinkar (för stakettvätten), mpåartvätt, svamp eller en borste, fuktkvotsmätare, färgskrapa penslar och roller, grundfärg och täckfärg.

Gör så här

1. Du bör börja med att tvätta av staketet ordentligt. Då ser du också i vilken kondition staketet är i. Behöver du ersätta någon del i staketet? Bör du spika i nya spikar eller ersätta brädor? Gör så om du ser att det behövs.

2. Skrapa av färg, och spola hela staketet rent från gammal målarfärg. Du kanske behöver sandpappra staketet innan du är helt klar. Kontrollera fukten i träet innan du går vidare till nästa steg.

3. Grundmåla hela staketet, innan du sätter på ny färg.

4. Måla hela staketet i den nyans som du önskar. Om du har hyvlade brädor i staketet kan du måla med en roller med kort lugg.

Anlita en professionell målare

När du ändå arbetar med staketet, kan du gott och väl dra upp växter som har samlat sig invid staketet. Håller du staketet borta från växter, får du ett staket som håller längre tid. Växterna undergräver staketets hållbarhet. Då får du sannolikt också bort en hel del ogräs som gärna vill ta sig in i din trädgård. Känner du att det är för bökigt och pilligt att måla om på egen hand, kan du alltid anlita en målare som gör jobbet åt dig. Googla målare Stockholm, om du inte känner någon målare redan nu på rak arm. Då får du förslag på flera målare, som du kan be om att få offert ifrån. Be också om referenser så att du får en bra målare som är pålitlig och gör jobbet både snabbt och ordentligt. Läs mer här om en målare i Stockholm s om du kan anlita.

5 Apr 2018

Scandic Victoria Tower