Ta hjälp av en målare för att fräscha upp gamla möbler

Att arbeta med gamla möbler kan ge väldigt mycket huvudbry - en del saker är i så dåligt skick att det inte ens är lönt att försöka rädda dem, andra saker måste man låta vara då värdet drastisk skulle komma att sjunka om man gjorde någon större förändring. Vissa saker kan man dock med gott samvete hugga in på, reparera, renovera och allmänt fräscha upp. Det är alltid roligt att se hur en gammal allmoge-pjäs får nytt liv och kan vara till nytta igen.

Vår uppmaning är att man alltid undersöker äldre möbler innan man gör en förändring. Det finns ingenting värre än att se förväntansfulla människor på Antikrundan stå med någonting vackert, invänta en värdering och där de får höra att saken i fråga var vacker - men att värdet varit flera tusenlappar högre om de låtit allting vara i originalskick. I många fall är ögonen den värsta fiende man kan ha. Det som ser dåligt ut kan vara värdefullt och vice versa.

Om man fått höra att en möbel inte har något egentligt värde så kan det vara läge att hugga i och börja måla med den stora penseln. I sådana läge är det bara dumt att låta en möbel förfalla - där ska den renoveras och användas. Vi kan dock rekommendera att man är lite försiktig vid sådana reparationer/renoveringar. Detta rent tekniskt; äldre möbler är ofta rätt skraltiga och behöver tas om hand av proffs. I många fall så kan du fördärva exempelvis en stol om du saknar rätt kunskaper.

Att lyckas med finare målerier är svårt

Ett tips är att du tar hjälp av exempelvis en målare för lite finare målerier. Det är svårt att måla en möbel om man saknar vana; det kan vara pilligt och det krävs - särskilt om möbeln är gammal - ett gediget grundarbete. I många fall kan en målare i exempelvis Stockholm också komma med annorlunda lösningar - exempelvis en sprutlackering - som ger ett bättre resultat i form av rätt nyanser, rätt färgtyp och en jämn och fin yta.

Det fina med det hela? Det kostar inte så mycket att låta en målare göra jobbet. Dessutom så verkar många tycka att det är en rolig del av arbetet, ett trivsamt uppehåll i arbetslunken. Se dock till att den målare i Stockholm du anlitar har vana av att måla rena snickerier också. Annars blir jobbet lidande och risken finns att du inte blir nöjd med det färdiga resultatet.

På det stora hela: vårda dina gamla möbler, få dem värderade och renovera dem om de saknar ett ekonomisk värde så att de verkligen går att använda.

9 Feb 2018

Scandic Victoria Tower