Fönstrets historia

Alla har något slags förhållande till fönster, men det är få som egentligen vet särskilt mycket om dem. En fönsterfirma i Stockholm har berättat historien om fönster ur sitt perspektiv.

Glasfönster – en romersk uppfinning

Stockholmsfirman skriver på sin hemsida att konsten att göra glasfönster är en uppfinning som romarna skall ha beröm för. De allra första byggnaderna att utsmyckas med glasfönster var, kanske inte så förvånande, kyrkorna och andra byggnader relaterade till kyrkan på något sätt.

Riktiga fönster var fram till 1700-talet en lyx som endast de rikare hade råd med – den stora majoriteten av befolkningen fick alltså vara utan. Istället hade de ofta endast luckor som släppte in ljus och luft.

Skräddarsydda fönster var norm

Till skillnad från idag, var det allra vanligaste att man skräddarsydde fönsterna särskilt efter kundens behov och önskemål. Det var sannerligen ett konstverk som krävde en skicklig yrkesutövare för att det skulle bli snyggt gjort.

Allt var nämligen väldigt noggrant utfört på plats efter husets behov och dimensioner, något som också gjorde att varje enskilt fönster var unikt på den här tiden. Materialet höll i stort sett alltid högsta kvalitet – endast kärnvirke dög som material för att bygga dessa fönster. Vad gäller färgläggningen användes den så kallade linoljefärgen, även den applicerad för hand naturligtvis.

Industrialiseringen

De skräddarsydda fönsterna började sakta sjunka i popularitet vid 1920-talets början. Det var nu mer praktiskt att samla produktionen till en enskild verkstad, istället för att som tidigare bygga fönstren på plats. Det mesta av hantverken bestod, men processen förenklades genom att fönsterna byggdes i en och samma verkstad.

Industrialiseringens nya arbetsmetoder lämnade spår i fönstrens estetik – numera hade de färre detaljer och större glasytor. Vid det här laget gick fönsterproduktionen mycket snabbare än tidigare.

Fabrikstillverkning

Stockholmsfirman skriver även på sin hemsida om hur fabrikstillverkningen kom igång på 1960-talet. Maskinerna kom nämligen att ta över fönsterproduktionen nästan helt och hållet. Tack vare en ny metod, floatingmetoden, kunde nu glasytorna bli båda större och planare.

Fönsterskivorna blev också tjockare och fick en bättre isoleringsförmåga, men detta innebar också att de blev tyngre och klumpigare. Till följd av detta började nu karmarna att anpassas, för att bli grövre och enklare i syfte att få en mer stabil struktur.

Nutid

I modern tid märks en trend som går tillbaka till hantverket och kvaliteten. Fönstren ses allt mer och mer som en del av husets själ, och till följd av det lägger människor idag mer omtanke kring fönsterna, skriver stockholmsfirman i sin artikel.

26 Oct 2016

Scandic Victoria Tower