Trämöbler är mest populära i Sverige

Vi har ett speciellt förhållande till trä i Norden. I Norden finns det gott om skog. Här växer björk, gran, tall, ekar, asp, ask, lind, bok och al, är alla träd som finns i nordiska skogar. När det finns så mycket skog, är det naturligt att använda sig av trä när man ska bygga något. Alla våra hus byggdes i trä, när vi ännu inte hade tillgång till byggmaterial som inte gick att finna någon annanstans än i våra nordiska skogar. Visst fanns det ett och annat hus som byggdes helt i sten, som alla de stora stadshusen i våra storstäder; Stockholm, Göteborg, Malmö och som Sundsvalls centrala kvarter som byggdes helt i sten. Men mestadels byggdes husen av trä. 

Vi är mest vana vid trämaterial

Så, eftersom vi är mest vana vid trästugor, trägolv har vi mest vant oss vid trämöbler. Ser man till skillnaden i kvalitet, som de flesta möbler som är tillverkade i låglöneländer eller av ett visst småländskt möbelvaruhus med mycket låga priser, är de inte ens tillverkade i trä, utan i sågspån som har tryckts ihop till skivor. Jämför man möbler av sågspånsskivor med möbler som är tillverkade i massivt trä, märker man snabbt skillnaden. Trä är tungt. Det är stadigt och går inte sönder, med mindre än att man börjar såga i det. Träet är massivt, det är stickigt, om det inte är hyvlat, sandpapprat och målat. En sågspånsskiva kan lätt gå i tusen bitar utan vidare.

Vi hyllar möbler av trä

I andra länder där trä inte är så vanligt, bygger man sällan möbler av trä. Oftast har man möbler av annat material. Däremot är de flesta bord, såsom både matbord och skrivbord i trä. Under de senaste åren har även stenmaterial blivit mycket populärti inredning, ungefär som på 1980-talet. Då gillade man marmor i allt. Så mycket att till och med textilierna härmade marmorns mönster. På så sätt känner man igen textilier från 1980-talet. Har de mönster som påminner om ljus marmor, är de från den tidspoken. Om det är så att du söker efter en möbelaffär i Stockholm som säljer just trämöbler bör du leta efter en butik som säljer möbler från G.A.D. sortimentet. G.A.D. säljer just flera olika slags möbler i svensk och utländsk design men med anor från den tid då vi gjorde de flesta möblerna själva och som är tillverkade på liknande sätt såsom vi har vant oss att möbler ska vara. 

22 Jul 2019

Scandic Victoria Tower